Öğrencilerimiz Amerika’da 4. Akademik Yaz Okulunu Tamamladı

31.03.2022
Öğrencilerimiz Amerika’da 4. Akademik Yaz Okulunu Tamamladı
İbn Haldun Üniversite Akademik Yaz Okulu, Hazırlık programını başarıyla bitiren 30 öğrencinin katılımıyla 1-29 Temmuz tarihleri arasında düzenlendi.

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen programın kapanış töreninde öğrencilere sertifikalarını veren Rektörümüz Prof. Dr. Recep Şentürk, Akademik Yaz Okulu programının üniversite dersleri, kurum ziyaretleri ve şehir gezilerinden oluşan zengin bir içeriğe sahip olduğunu ve öğrencilerin dünyayı doğrudan gözlem yoluyla tanımalarına katkı yaptığını söyledi. Üniversitenin düzenlediği yaz okullarına önem verip bizzat takip eden, açılış ve kapanış törenlerine katılan Prof. Dr. Recep Şentürk şunları söyledi: “Üniversitemiz Avrupa-merkezciliğe ve Batı taklitçiliğine karşı çıkmaktadır; ancak Batılı toplumların ve kültürlerin tanınmasına da önem vermektedir. Çünkü insanlık olarak açık medeniyet ve küresel rekabet döneminde yaşıyoruz. Öğrencilerimizin küresel bir aktör olarak yetişmesi için yatırım yapıyoruz.”

İbn Haldun Üniversitesi Amerika Program Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Çolak ise, “Akademik Yaz Okulu’nda öğrencilerimizin ilgi alanlarına hitap eden farklı dersler ve konuşmalardan oluşan bir program hazırladık. Ayrıca; öğrencilerimizin Amerikan toplumunu tanımaları ve başlıca şehirlerini görmeleri için geziler düzenledik.” dedi.

Yaz Okulu’nda Alanlarında Uzman Akademisyen ve Stratejistler Dersler Verdi

George Mason Üniversitesi ve Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA D.C.)  işbirliğiyle düzenlenen bir Aylık Akademik Yaz Okulu’nda öğrencilerimiz, George Mason Üniversitesi akademisyenlerinden; Amerikan Antropolojisi, Çin Siyasi Tarihi, Sömürgecilik ve Köle Ticareti, Arap Baharı ve Oryantalizm, Osmanlı’dan Amerika’ya Göç ve Amerika’da İslam başlıklı derslere katıldılar.

Program kapsamında öğrenciler Washington’da bulunan düşünce kuruluşu SETA D.C.’de ise Amerikan Tarihi ve Kurumları, Ortadoğu Tarihi, Suriye İç Savaşı, Güvenlik ve Uluslararası Göç başlıklı güncel konulara dair önde gelen uzmanlardan sunumlar dinlediler. Ayrıca; Amerikan Kongresi ve Anayasa Mahkemesi’ni gezerek ABD’nin yönetim ve yargı kurumlarını yerinde görme fırsatı yakaladılar.

Öğrencilerimiz ABD’nin Önde Gelen Üniversitelerini de Gezme İmkânı Buldu

Dersler ve seminerlerin yanı sıra Washington çevresindeki önde gelen üniversitelerden Georgetown Üniversitesi, Maryland Üniversitesi ve Shenandoah Üniversitesini de gezen öğrenciler üniversitelerin tarihi, lisansüstü programları ve başvuru şartları hakkında bilgi aldılar.

Maryland Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde görev yapan ve ülkemizin yetiştirdiği değerli akademisyenlerden Prof. Dr. Ahmet Aydilek, öğrencilerimizle buluşarak Türk ve Amerikan yükseköğrenim kurumlarının güçlü ve zayıf yönlerini, akademik çalışma ve araştırma kültürünü ele alan bir konuşma yaptı.

Şehir Gezileri ve Sosyal Etkinliklerle Dolu Bir Yaz Okulu

Akademik Yaz Okulu programına katılan öğrenciler, derslerin yanı sıra Amerika’nın başlıca şehirlerinden New York, Washington DC, Baltimore ve Annapolis’i gezdiler. Washington gezisinde Kongre Kütüphanesi, Amerikan Tarihi Müzesi, Ulusal Hava ve Uzay Müzesi, Doğa Tarihi Müzesi ve Afro-Amerika Müzesi’ni ziyaret eden öğrenciler Amerikan tarihi, kurumları ve kültürünü tanıma imkânı elde ettiler.

İki günlük New York gezisinde öğrenciler, Dünya Ticaret Merkezi, Empire State binası, Central Park, Times Square ve Manhattan diğer önemli noktalarını gezdiler.

Öğrencilerimizin Gözünden ABD Yaz Okulu

Meryem Boğday (İHÜ İslami İlimler Fakültesi öğrencisi): “Yaz okulunda aldığımız derslerle Amerikan eğitim sistemini ve yaşam tarzını öğrendim, bu bana Amerika’ya dair geniş bir vizyon kazandırdı. Ayrıca benim için güzel bir tatil fırsatıydı.”

Mehmet Sadin Kara (İHÜ Tarih Bölümü öğrencisi): “Programın zengin içeriğiyle George Mason Üniversitesinde alanında uzman akademisyenlerden  farklı perspektifleri kavramamı sağlayan ve birçoğu yeni araştırmalar için bizlere şevk veren dersler alma şansını yakaladım.  SETA programıyla saha tecrübesi olan üst düzey yetkilileri ve araştırmacıları dinlerken zihnimizdeki bazı soru işaretlerini giderdik. Derslerde edindiğimiz bilgiler yeni soruların ortaya çıkmasını sağladı. Bu sorulara cevap bulabilmek için daha ayrıntılı araştırma yapmaya karar verdim.”

Bengisu Akkan (İHÜ Hukuk Fakültesi öğrencisi): “Yaz okulu, içinde bulunduğum küçük kutudan çıkıp dışarıyı keşfetmemi sağladı. Farklı yaşamlar, insanlar ve kültürler tanıma fırsatım oldu.”

Abdüssemi Aydın (İHÜ Tarih Bölümü öğrencisi ): “Washington merkezinde bulunan birçok müzeyi gezerken müzeciliğin ve bazı şeyleri teşhir etmenin ne kadar önemli olduğunu bir defa daha anladım. Bu mekanlar sadece bir teşhir yeri değil aynı zamanda her yaştan insan için bir eğitim kurumu işlevi görüyorlar.”

İbn Haldun Üniversitesinden Amerika’da İngilizce, Fas’ta ise Arapça Akademik Yaz Okulu

Bu sene Üniversitemiz tarafından Amerika’da İngilizce ve Fas’ta Arapça Akademik Yaz Okulu düzenlendi. Düzenlenen yaz okulları vasıtasıyla öğrencilerin öğrendikleri dillerin konuşulduğu ülkeleri ve kültürleri daha yakından tanımaları hedeflendi.

Programlara katılan öğrenciler, daha lisans düzeyindeyken kendilerine bu tür eğitim ve seyahat imkânı sunulmasının kişisel gelişimlerine büyük katkı sağladığını ifade ettiler.